adıyaman tütünü nasıl muhafaza edilir ?

Açık tütünün nem seviyesi, aldığınız tadı ve içimini yakından ilgilendirir. Çok kurumuş veya fazla nemli bir tütün size keyifli bir içim sağlamayacaktır. Bu yazıda kurumuş tütün nasıl nemlendirilir, nemli tütün nasıl kurutulur ve tütün nasıl saklanır anlatacağız.


Başta tütünümüzün nem seviyesinin tespit etmeliyiz. Tütünü nemli sanıyor olabiliriz ama belki de tütün tam kıvamındadır. Tütünümüzden elimize bir avuç kadar alalım ve 3-5 saniye kadar sıkıp bırakalım. Eğer ufalanıp kırıldıysa bu tütün çok kurudur. Tütün sıktığınız gibi kalıyor ve eski haline gelmiyorsa çok nemlidir. Bıraktıktan sonra tütün kendini topluyorsa kıvamındadır diyebiliriz.

Kuruyan Tütünü Nemlendirmek

Testimizi yaptık ve tütünün kuru olduğunu gördük. Kuru tütünün sarması zor olur. Çünkü sararken de toz haline gelecektir. Aynı zamanda tütün kurudukça daha sert içimi olur. Bu tat hoşunuza gitmeyebilir. O zaman kuruyan tütünü nemlendirmek gerekiyor. Kuruyan tütünü nemlendirmek için çeşitli yöntemler vardır. En basit olanı içerisine bir kaç ağaç yaprağı yada bir meyve parçası atmaktır. Örneğin tütünün içerisine 2-3 tane asma yaprağı atıp kapatırsanız tütün yapraklarda ki nemi alacaktır. Aynı zamanda bir parça elmayı da tütünün içerisine atabilirsiniz. Bu durumda tütün elma tadı verebilir tabii ki.
Kuruyan tütünü nemlendirmenin bir diğer yolu da bir fıs fıs yardımıyla tütüne su serpiştirmektir. Ancak bu yöntemin riskli olduğunu söyleyeyim. Eğer fazla su serperseniz tütününüzü bozabilirsiniz. Bu yöntemi uygulayacaksanız tütünü bir gazete kağıdı üzerine yayın. Daha sonra da fıs fıs yardımıyla bir miktar su serpin. Bir kaç saat bu şekilde kalsın. Sonra tütünü toplayıp tekrar sakladığınız poşete yerleştirin. Tütününüz içilecek seviyede neme sahip olacaktır.

Nemli Tütünü Kurutmak

Testimiz sonucunda tütünümüzün aşırı nemli olduğunu gördük. Aşırı nemli tütünü sarması da özellikle makine ile zor olabilir. Aynı zamanda nemli tütün nefes vermez. İçmesi zor olur. Bu durumda nemli tütün nasıl kurutulur ona bakalım.
Nemli tütünü kurutmak, kuruyan tütünü nemlendirmekten daha kolaydır. Bir gazete kağıdı açıp tütünü bir güzel üzerine yayın. Nem seviyesine göre bir kaç saat bekletin ve testi tekrar edin. Eğer bahsettiğimiz gibi kıvama geldiyse işlem tamamdır. Tütünü toparlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken husus tütünü güneş gören bir yerde kurutmamak. Tütün çok hassastır. Eğer güneş gören bir yerde kurutmaya kalkarsanız muhtemelen hemen bozulup içilemeyecek hale gelecektir.

Adıyaman Tütünü Nasıl Saklanır?

Tütünümüz kuruysa nemlendirdik, aşırı nemli ise kuruttuk. Peki tütünü bu kıvamını koruyacak şekilde nasıl muhafaza edebiliriz?
Tütün saklamak gerekli önlemler alındığı taktirde zor bir iş değildir. Fakat özensiz bir şekilde saklarsanız ya nemden dolayı küflenecektir ya da sıcaktan dolayı kuruyacaktır. Özellikle sıcak yaz günlerinde bir çok kişi tütünün kurumasından şikayet ediyor.
Biz tütünleri jelatin poşet içerisinde gönderiyoruz. Tütün yolda bir miktar kurumuş olabilir yada nemli olabilir. Bunu tespit edip kıvama getirdikten sonra poşete birkaç delik açın ve buzdolabına koyun. Bu şekilde tütünü aylarca bozulmadan saklayabilirsiniz. Arada poşeti açar ve birkaç günlük yetecek kadar çıkartırsınız.
Eğer hava serinse dolaba koymadan da saklayabilirsiniz. Böyle hallerde en çok yapılan hata tütünü hiç havalandırmamak. Tütün uzun süre poşette -yada hangi saklama kabını kullanıyorsanız- alt kısımları hava almadan kalırsa muhtemelen küflenecektir. Tütünün küflenmemesi için bir kaç günde bir çıkartıp havalandırın. Bu şekilde tütün uzun süre hiç bir şey olmadan içilecek kıvamda kalacaktır.
ADIYAMAN TÜTÜNÜ ve ÇELİKHAN TÜTÜNÜ SATIŞ SİTESİ
www.organiktutuncu.com

Kaliteden ödünvermeden hizmet veriyoruz
kalitesiz , katkılı ve içimi kötü tütün satışımız yoktur .
Tıkla Ara : 
Sipariş Numarası   0541 932 31 46

 Whatsapptan sipariş vermek için TIKLAYINIZ



BAĞCI TÜTÜNCÜLÜK ADIYAMAN


Kargo alıcıya aittir .

Yorumlar